Olej z pestek malin znajduje szerokie zastosowanie w kosmetyce z powodu silnych właściwości antyoksydacyjnych oraz wysokiej naturalnej ochrony przeciwsłonecznej, której dostarcza. I choć zdanie to brzmi jak slogan z niezbyt ambitnej reklamy, oddaje jednak prawdę o właściwościach opisywanego produktu.

Najbardziej wartościowy jest olej tłoczony na zimno (w temperaturze do 40C), nierafinowany. Posiada on przejrzystą, zielono – brązową barwę i charakterystyczny, przyjemny zapach przejrzałych w słońcu malin. Olej z nasion malin charakteryzuje się wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) – kwasu linolowego omega-6 i kwasu linolowego omega-3 oraz witamin E i A, co sprawia, że specyfik ten ma niezwykle silne właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne i regeneracyjne. W związku z tym nakładany na skórę regularnie przyczyni się na pewno do widocznej poprawy jej jędrności i elastyczności, stymulując produkcję włókien kolagenu i elastyny. Olej nie uczula, a stosowany bezpośrednio na twarz, w nierozcieńczonej formie, nie wykazuje działania komedogennego, wręcz przeciwnie łagodzi i goi zmiany skórne. Zmniejsza też objawy egzemy, łuszczycy, AZS i innych dermatoz. Zawartość kwasu elagowego, sprawia, iż specyfik ten posiada udowodnione właściwości antyseptyczne. Ta sama substancja odpowiada także za przeciwrakowe działanie olejku.

Olej z pestek malin jest jednym z najlepszych naturalnych nawilżaczy skóry i stosowany w pielęgnacji twarzy sprawia, że cera pozostaje elastyczna, miękka i miła w dotyku. Wchłania się szybko do matu, głęboko penetrując warstwy skórne, przez co nie przeszkadza w wykonaniu codziennego makijażu. Poprawia koloryt skóry i łagodzi przebarwienia. Stosowany regularnie podnosi odporność skóry na niekorzystne działanie czynników zewnętrznych. Olej ten jest także naturalnym, bardzo wysokim filtrem przeciwsłonecznym – jego SPF na poziomie 28 – 50, czyni go nie tylko absolutnym liderem w dziedzinie naturalnej ochrony przeciwsłonecznej, ale pozwala mu także skutecznie konkurować z poziomem ochrony uzyskiwanym przy użyciu filtrów mineralnych, a konkretnie czystego tlenku tytanu. Olej z pestek malin jest względnie odporny na wysoką temperaturę, a jego fotostabilność jest wysoka. Dlatego przy równomiernym nakładaniu stanowić może skuteczną i naturalną alternatywę dla filtrów syntetycznych. Należy jednakże pamiętać, iż musi to być produkt pozyskiwany z legalnych, certyfikowanych źródeł – tylko wtedy można mieć zaufanie do jego jakości, a przez to do ochrony słonecznej, jaką gwarantuje.

Olej stosowany w pielęgnacji włosów dodaje im blasku, ułatwia rozczesywanie i nawilża – zapobiegając utracie wody poprzez tworzenie filmu na powierzchni włosa. Nie powoduje przy tym nadmiernego przetłuszczania skalpu i czupryny. Daje się usunąć przy pomocy szamponu zawierającego siarczany (SLS’y), który warto spienić i – celu dokładnego rozpuszczenia oleju – przetrzymać na głowie do kilku minut.

Ojej z nasion malin jest drogi w produkcji – z całej kilkutonowej ciężarówki owoców uzyskuje się tylko 18 litrów tego oleju. Koszt produkcji oleju odbija się na jego cenie. Jest to jednak produkt stosunkowo wydajny, co w znacznej części rekompensuje koszty zakupu. Buteleczka o pojemności 50 ml starcza na około 2 miesiące codziennej pielęgnacji twarzy. Specyfik ten z powodzeniem może zastąpić drogeryjne kremy, zarówno te przeznaczone do stosowania w dzień, jak i w nocy.

Literatura

Glinka, R. (2008). Receptura kosmetyczna z elementami kosmetologii. Łódź: MA.

Lemer-Zarawska, E., Chwała, C. i Grardys, A. (2015). Rośliny w kosmetyce i kosmetokogii przeciwstarzeniowej. Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL.